Normalde vücudu koruyan bağışıklık sistemi, bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere karşı aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara "aşırı duyarlılık" ya da "allerji" adı verilir. Allerjik reaksiyona yol açan antijene de "alerjen" denir. Alerjik reaksiyonlar tek tip değildir, birçok yolla ortaya çıkarlar, vücudun değişik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çeşitli şiddette olabilirler.

Bu maddeler solunum yolu ile alınabildiği gibi, ciltten temas ya da yiyecek şeklinde ağızdan da alınabilir. Bu maddeler alerjik reaksiyon gelişebilmesi için vücuda daha önceden girmiş olmaları gerekir. Yani vücudun bağışıklık sisteminin bu maddeyle daha önce karşılaşması ve bunlara duyarlı hale gelmesi gerekir. Daha sonraki karşılaşmalarda çok hızlı bir şekilde reaksiyonlar gelişir.

ALLERJEN MADDELER NELERDİR?

  • Besin
  • Deterjan
  • Fotoallarjen
  • Hayvan
  • Kimyasal
  • Polen

Ev tozu, gözle görülemeyecek kadar küçük böcekler (akarlar ), polenler en sık rastlanan alerjiye neden olan maddelerdir. Ayrıca kedi-köpek gibi hayvanların tüyleri, bazı yiyecekler, güneş, bazı ilaçlar, küf mantarları, parazitler, bazı kimyasal maddeler, soğuk ya da kirli hava ve bunun gibi birçok faktör allerjen özelliktedir. Bunlar solunum ya da sindirimle, ciltle ve enjeksiyonla vücuda girerler ve reaksiyona neden olurlar.

ALLERJİK HASTALIKLAR

Allerjik astım, allerjik orta kulak iltihabı ve burun nezle si, egzema dediğimiz atopik dermatit, böcek sokmalarına karşı oluşan allerjiler, alerjik sinüzit, gıda allerjisi,allerjik göz nezlesi, ilaçlara karşı olan allerji, güneş allerjisi, lateks allerjisi bazı allerjik rahatsızlıklardır. Bu hastalık lar tekrarlayıcı olduğundan önemlidir. İnsan yaşamını sınırlandırır ve performansını etkiler. Hatta anaflaksi dediğimiz, ani ölümle sonuçlanabilen tehlikeli bir duruma sokabilir.

Bir kişide allerji olduğunu söyleyebilmek için doktor veya laboratuvar tarafından bazı testler yapılması gerekir.

ALLERJİK HASTALIKLARIN TANISI

Öncelikle şunun iyi bilinmesi gerekir; erken teşhis hastalığın tedavisi ve ilerlemesinin durdurulması için çok önemlidir. Oluşabilecek krizlerin de önüne geçilmiş olur. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktora başvurmanızda fayda vardır.

Allerjik hastalıklar için tanı bazen zor hale gelebilir. Laboratuvar veya cilt testleriyle çoğu zaman allerjiye neden olan etken saptanırken, kimi zaman da etken bulunamaz. Bu durumda hastanın klinik öyküsü dikkate alınarak,allerjiye yol açabilecek allerjenleri içeren panel testler yapılır.

EVoll Allerji paneli testleri tek seferde yüzlerce gıda, polen, hayvansal, kimyasal, deterjan ve fotoallerjenlere karşı oluşan allerjileri saptayarak tanıda ekonomiklik ve kolaylık sağlar. Doğru allerjenin saptanmasıyla tedavi etkinliği artar ve kişinin allerjenlerden korunmasını sağlar.